Rozpocznij swoją walkę z długiem.

Ponad 1,7 mln Polaków posiada niespłaconych ponad 3,3 mln zobowiązań, które łącznie przekraczają 27,7 mld zł. 17go listopada obchodzimy Ogólnopolski Dzień bez Długów z tej okazji kilka ciekawostek o zadłużeniach Polaków oraz wskazówek, które pomogą zredukować dług do zera.

Do czynników mających wpływ na naszą sytuację finansową można zaliczyć m.in. zasobność portfela, wiedzę finansową, czy miejsce zamieszkania. Z danych ERIF Biura Informacji Gospodarczej S.A. wynika, że 61% zadłużonych konsumentów to mężczyźni, tylko w grupie powyżej 65 roku życia to kobiety stanowią nieznacznie większy udział wśród zadłużonych konsumentów – 53%. Najwięcej konsumentów z wpisem negatywnym (27%) jest w wieku 35-44. Średnia wartość zobowiązania negatywnego w bazie ERIF (z wykluczeniem zobowiązań alimentacyjnych) aktualnie wynosi 5 239 PLN (w IV Q 2019 wynosiła 5 285 PLN).

Powodami, które najczęściej doprowadzają do zadłużenia są zobowiązania z tytułów:

• Pożyczkowe 26%,
  • Multimedialne 20%,
  • Bankowe 21%.

Brak środków potrzebnych na opłacenie bieżących rachunków i zakupów podstawowych wiąże się z zaciągnięciem kredytu, czy pożyczki na konsumpcję codzienną i tak właśnie zaczyna nakręcać się spirala finansowa. – komentuje Katarzyna Skrzypczyńska, kierownik działu Rozwoju Produktów i Projektów Biznesowych ERIF BIG S.A.

Zadłużeni rekordziści

Jak pokazują analizy przeprowadzone na bazie danych ERIF BIG S.A. zanotowano rekordowe wartości w odniesieni do:

• ilości informacji negatywnych: 965 informacji negatywnych posiada mężczyzna w wieku 47 lat z województwa mazowieckiego; 581 informacji negatywnych posiada podmiot z województwa mazowieckiego;
  • wielkości łącznego zadłużenie: 48 mln PLN zadłużenia posiada mężczyzna w wieku 38 lat z województwa pomorskiego;
  • wielkości pojedynczego zobowiązania: pojedyncze zobowiązanie o wartości 48 mln posiada mężczyzna w wieku 38 lat z województwa pomorskiego.

Jak zadłużają się Polki i Polacy w czasie pandemii

W rejestrze dłużników ERIF wpisanych jest prawie 3,3 mln długów należących do niemal 1,7 mln osób (konsumentów). Łącznie ich zadłużenie wynosi 27,7 mld zł.

KOBIETYMĘŻCZYŹNI
  • Do ERIF wpisanych jest ponad 576 tys. zadłużonych kobiet, które posiadają ponad 1,1 mln spraw dotyczących niezapłaconych rachunków, rat kredytów, pożyczek i innych zobowiązań.
  • Kobiety dopisane do ERIF BIG mają łącznie do spłaty zadłużenia w wysokości ok. 6 mld zł.
  • Rekordzistka ma 29 lat, a jej zadłużenie to blisko 26 mln zł. Wynika ono z zasądzonych grzywien i kwoty pieniężnej stanowiącej przedmiot przepadku.
  • Średnia wysokość zadłużenia przypadające na jedną kobietę dopisaną do ERIF wynosi ok. 5,4 tys. zł.
  • w bazie ERIF znajdują się informacje o ponad 17 tys. kobiet, które nie płacą alimentów. Średnia wartość takiego zadłużenia wynosi  24,4 tys. zł.
  • Kobiety najczęściej zadłużają się z następujących powodów: umowy o pożyczkę, umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych, umowy kredytu.
  • Każda z dopisanych do ERIF kobiet mają średnio dwie zaległe płatności.
  • Najczęściej zadłużają się kobiety w wieku 35-44 lat.

• Do ERIF wpisanych jest ponad 897 tys. zadłużonych mężczyzn, którzy mają blisko 1,7 mln spraw dotyczących niezapłaconych rachunków, rat kredytów i innych zobowiązań.
  • Mężczyźni dopisani do bazy ERIF BIG mają do spłaty zadłużenie na łączną kwotę ponad 8,8 mld zł.
  • Rekordzista ma 38 lat, a jego łączne zadłużenie to 48 mln zł. Wynika ono z zasądzonych grzywien i kwoty pieniężnej stanowiącej przedmiot przepadku.
  • Średnia wysokość zadłużenia przypadającego na jednego mężczyznę to ok. 5,1 tys. zł.
  • Do ERIF wpisanych jest ponad 283 tys. mężczyzn z zadłużeniem alimentacyjnym, którego średnia wartość wynosi 32 tys. zł.
  • Mężczyźni najczęściej zadłużają się z następujących powodów: umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych, umowy o pożyczkę, zasądzonych alimentów.
  • Każdy z dopisanych do ERIF mężczyzn ma średnio do spłaty dwie zaległe płatności.
  • Najczęściej zadłużają się mężczyźni w wieku 35-44 lat.

Statystyki jasno pokazują, że wielu Polaków ma długi, ale nie zawsze o nich wiedzą. Dlatego właśnie znajomość sytuacji finansowej, to zdecydowanie większy komfort podczas starania się o kredyt lub pożyczkę, a nawet przy zakupie produktów lub usług na raty.

Dzień bez Długów – zmiana przyzwyczajeń finansowych

Inicjatorem i pomysłodawcą Ogólnopolskiego Dnia bez Długów jest Grupa KRUK. Celem tego święta jest zwrócenie uwagi na problem zadłużenia. To już kolejny rok, w którym Polacy mają okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu finansów, warto jednak ten dzień potraktować również jako początek zmian naszych nawyków płatniczych w celu poprawy swojej sytuacji finansowej.

Potwierdzeniem zachodzących zmian i negatywnych przyzwyczajeń finansowych są informacje pozytywne gromadzone w ERIF Biurze Informacji Gospodarczej S.A. – na dzień 30.09.2020 r. baza ERIF przechowywała informacje o 4,59 mln konsumentów, 64% z nich posiada tylko wpisy pozytywne – informuje Katarzyna Skrzypczyńska, kierownik działu Rozwoju Produktów i Projektów Biznesowych. Najwięcej konsumentów z wpisem pozytywnym (28%) jest w wieku 25-34 lata, a średnia wartość zobowiązania pozytywnego w bazie ERIF aktualnie wynosi 247 PLN (w IV Q 2019 wynosiła 248 PLN).

Jak pokazują powyższe dane wielkie rzeczy buduje się małymi kwotami, ale także konsekwencją i uporem w dążeniu do wyrobienia nowych znacznie korzystniejszych nawyków, w oparciu o wiedzę, która jest potrzebna by sprawnie pozbyć się zadłużenia i kształtować pozytywną historię płatniczą.

Trening finansowy – od czego zacząć

Zmień swój styl życia, przywróć w nim spokój i komfort. Postaw sobie za cel spłatę zaległości finansowych – skorzystaj ze wskazówek, które mogą być początkiem dobrej kondycji finansowej.

1. Ustal stan zadłużenia i znajdź wierzyciela

Uciekając od tematu zadłużenia tracimy rachubę, ile i komu powinniśmy oddać. W tym wypadku przydatna może okazać się baza ERIF Biura Informacji Gospodarczej S.A. Po sprawdzeniu informacji gospodarczych uzyskasz niezbędne informacje i możesz podjąć działanie. W celu sprawdzenia i ustalenia ilości zadłużenia należy wejść na serwis erif.pl w sekcji dla konsumentów i założyć bezpłatne konto, potwierdzić tożsamość, a następnie pobrać raport na własny temat.

1. Zbierz wszystkie rachunki i zsumuj wydatki

Podsumuj swoje stałe miesięczne wydatki. Obok zapisz środki finansowe, jakimi dysponujesz, żeby je opłacić. Doprowadź do sytuacji, w której suma wydatków jest mniejsza od dochodów. Jeżeli jest inaczej, potrzebujesz dodatkowego źródła pieniędzy.

1. Znajdź dodatkową pracę

Dobrym i stałym źródłem dochodów może być dodatkowa praca. Określ, ile czasu możesz na nią przeznaczyć i ile możesz zarobić. Następnie wylicz, ile pieniędzy z tego źródła możesz miesięcznie przeznaczyć na spłatę zadłużenia.

1. Skontaktuj się z Twoim wierzycielem

Skontaktuj się z wierzycielem, który czeka na spłatę Twojego długu i porozmawiaj z nim o możliwościach ugody. Pokaż, że Ci zależy, a wszystko ułoży się po Twojej myśli.

Dzień Bez Długów jest tylko raz w roku – może być jednak doskonałym impulsem do odważnej refleksji: jak to jest z tymi moimi finansami? Może stanie się początkiem nowego, lepszego etapu życia?

Dodatkowe informacje:

Agnieszka Salach, Grupa KRUK – tel.  661 304 346, e-mail:

Katarzyna Skrzypczyńska, ERIF BIG S.A. – tel. 661 301 446, e-mail:

Instytucje, które dbają o Twoje bezpieczeństwo i regulują działalność BIG

Ministerstwo Rozwoju i Technologii